Vinterhalvåret är inte den bästa tiden för oss som solparksbolag. Det är dock inte det kalla vädret som är mest utmanande för oss, eftersom paneler kan vara mer effektiva när temperaturerna är låga, precis som andra elektroniska komponenter. Det är mörker och stora snömängder som ställer till problem. Men i vår nya solpark i Danmark, Ingerslev Å, gör vi vad vi kan för att maximera energiproduktionen även under snöiga och grå vinterdagar – det gör vi med hjälp av Bifaciala (dubbelsidiga) paneler.
Dubbelsidiga paneler fångar upp reflektioner
Om det ligger ett tjockt snötäcke ovanpå panelen, så sker ingen elproduktion förrän snön smälter bort. Om det däremot bara är ett tunt snölager kan det produceras viss elektricitet ändå. Men genom att använda bifaciala solpaneler, kan baksidan av panelerna också användas för att absorbera ljuset som reflekteras i snön på marken. Solens strålar behöver inte träffa panelerna direkt, eftersom det är solljuset vi behöver för att kunna producera solenergi.
I Ingerslev Å Solar Park kommer vi kunna generera electricitet till samhället även under snöiga dagar, då snön inte täcker baksidan av panelerna. Solljusets reflektioner gör så att panelens baksidor börjar producera energi och då bidrar det dessutom till att tina snön på ovansidan.