Har du mark som passar för solparker?

Dela nyheten:
Ett första steg i utvecklingen av en solcellspark är alltid att identifiera lämplig mark för ändamålet. Därför spelar BeGreens markutvecklare en nyckelroll i vårt företag. Vi satte oss ner med Paul Legemark och Pontus Löwhagen för att få veta mer om vad deras jobb som markutvecklare innebär: Hur går det till att analysera markområden och vilken sorts mark är mest optimal för etablering av energiparker?

BeGreen har sina rötter i Danmark, där man årligen producerar 490 GWh. Vi startade upp vår verksamhet i Sverige 2022 och har sedan dess byggt upp en gedigen pipeline – med projekt från södra Skåne upp till norra Sveriges kustlandskap. Vi letar ständigt efter fler potentiella markområden om 15 hektar och uppåt.

Hur ska man som markägare veta om ens mark passar för solparksetablering?

Pontus: Det är bara att kontakta oss och fråga! Huruvida ett område har goda förutsättningar eller inte är något vi markutvecklare tillsammans med våra kollegor utreder, det behöver inte en markägare själv kolla upp. Vi genomför alltid noggranna analyser redan innan vi kontaktar en markägare för vidare dialog. Vi vill att parken ska ha så liten påverkan på miljön, djurlivet, landskapet och de närboende som möjligt.

Paul: Andra parametrar som är viktiga är exempelvis tillgången till elnätsuppkoppling, topografin och kuperingen på den aktuella platsen. Vi har all expertis att tillgå som krävs för att planera och genomföra ett solparksprojekt från vagga till grav – och ända fram till återvinningscentralen!

Vilken typ av mark lämpar sig för solcellsparker?

Pontus: Vi tittar oftast på jordbruks- och skogsmark. Goda förutsättningar för solparksetablering är områden med god solinstrålning, det vill säga södra och mellersta Sverige eller norrut längs med kusterna. Det är en fördel med plana, sammanhängande arealer, men det är inget krav. Sedan är det ju självklart viktigt med tillgång till elnätsinfrastruktur, vilket kan ta lite tid att utreda ordentligt.

Hur går ert arbete till rent konkret?

Pontus: Vi har tillgång till olika karttjänster och analysverktyg och med hjälp av dem utreder vi och våra kollegor olika geografiska data för att identifiera potentiella markområden. Vi kollar till exempel på markens egenskaper och olika områdesskydd. Sedan kontaktar vi berörda markägare för ett första samtal, oftast sker den första kontakten via telefon, för att efterföljas av ett fysiskt möte. Vi går ofta ut på markerna tillsammans med markägaren när vi hälsar på.

Vilka utmaningar har du i ditt dagliga arbete?

Paul: Det kan ibland vara svårt att få tag på markägarna vi vill prata med, men när vi väl får kontakt är många väldigt positiva till solenergi, många kanske redan har solceller på taken på sina ekonomibyggnader till exempel. Sedan vill eller kan inte alla avvara stora skiften till solelsproduktion och det har vi stor respekt för!

Hur ser arrendeavtalen ut?

Pontus: Generellt kan man säga att det finns tre val – Fast pris per hektar och år, vilket indexregleras under hela avtalsperioden. Eller så kan man komma överens om en rörlig arrendeersättning som utgör en fast procentandel av solparkens omsättning. Eller, hybridavtal, alltså en kombination av de två förstnämnda alternativen.

Vad händer efter påskrivet arrendeavtal?

Paul: Efter påskrivet avtal tar vi hand om allting, markägaren behöver inte själv ansöka om någotning eller ta några kostnader för utvecklingen av solparken. Under ansökningsperioden kan befintlig markanvändning pågå oförändrat.

Pontus: Vi tar hand om alla formella ansökningar och dialog med myndigheter och upprättar en miljökonsekvensbeskrivning om det krävs. Vi tycker också det är viktigt att i tidigt skede inleda en dialog med grannar, för att informera om processen och för att skapa förståelse och samsyn. Vi ingår även avtal om att få ansluta parken till elnätet.

Hur länge sträcker sig ett arrendeavtal?

Paul: Våra arrendeavtal sträcker sig oftast uppåt 40 år, vilket är den tekniska livslängden för en solpark idag. Det är långa avtalsperioder men många ser ju den stabila inkomstskällan som något som kan underlätta exempelvis generationsskiften, pensioneringen eller att det kan ge lantbruksföretaget ytterligare ett ben att stå på.

Pontus: Det många gillar med BeGreen är att vi finns kvar med ett starkt engagemang i våra parker under hela dess livslängd – vår ambition är att utveckla, driva och äga våra parker själva, vilket många tycker känns tryggt. Det är vi ganska unika om i branschen idag.

Vad händer när parken väl är i drift?

Paul: BeGreen ansvarar för drift och underhåll under hela parkens livslängd. Vi ansvarar även för skötsel av marken och för eventuell jordbruksverksamhet i solparken under hela arrendeperioden, om inte markägaren själv vill avtala om att sköta det själv. Efter arrendeperiodens slut tar vi hand om nedmontering, återvinning av material samt återställande av marken.

Vilka är de vanligaste frågorna ni får från markägare?


Pontus: Förutom specifika frågor om arrendeavtalen, handlar många samtal om elnätet, tillstånd och energisystemet som helhet. Vi diskuterar ofta hur solenergi kan komplettera vår redan utbyggda vind-, vatten- och kärnkraftsenergi. Det är inspirerande att se att människor bryr sig om helheten och inte bara den enskilda affären, vilket ligger helt i linje med vårt företags värderingar. En missuppfattning som ibland uppkommer är att en och samma markägare måste bidra med jättestora skiften till ett solparksprojekt, men så är det inte. Om markområdena ligger tillräckligt nära varandra, går det oftast bra att ha flera ägares skiften i ett och samma projekt.

Finns det någon nyckelfaktor i arbetet med markutveckling?

Paul: Förutom tillgången på kapacitet i elnäten så skulle jag säga att en framgångsfaktor är samarbetet och dialogen med markägaren. De har ju oftast extremt god lokalkännedom, kan sin mark utan och innan och kan belysa aspekter vi kanske inte tänkt på när vi gjort skrivbordsanalyser.

Hur är det att arbeta så tätt ihop med markägarna?

Pontus: Det är otroligt givande. Målsättningen med vårt jobb är ju att hitta en kalkyl som blir gynnsam för båda parter. Vi vill skapa ett win-win-samarbete som dessutom gynnar klimatet och energiförsörjningen. Landsbygden ligger mig varmt om hjärtat och det är väldigt roligt att jobba med markägare som ofta är drivna entreprenörer med stor uppfinningsrikedom. Att vi genom våra arrendeavtal kan ge markägarens verksamhet ett till finansiellt ben att stå på känns otroligt bra.

Vill du arrendera ut mark eller veta mer om BeGreen?

Kontakta gärna någon av våra markutvecklare för ett förutsättningsläst samtal!

Du kanske också är intresserad av:

Ett första steg i utvecklingen av en solcellspark är alltid att identifiera lämplig mark för ändamålet. Därför spelar BeGreens markutvecklare en nyckelroll i vårt företag. Vi satte oss ner med Paul Legemark och Pontus Löwhagen för att få veta mer om vad deras jobb som markutvecklare innebär: Hur går det...
Det är ingen tvekan om att den här tiden på året är den tuffaste säsongen för solcellsanläggningar här i de nordiska länderna. Men BeGreen arbetar med olika tekniska lösningar som kan förbättra förutsättningarna för solelsproduktionen även under de mest snöiga vintermånaderna....
Rulla till toppen