Information till grannar
Om du har några funderingar är du alltid välkommen att kontakta oss. Vi vill gärna ha en konstruktiv dialog och ge dig svar på de frågor som du har! Vi anstränger oss alltid för att hitta områden där våra solparker påverkar det omgivande samhället så lite som möjligt.
Dialog
När BeGreen utvecklar en solpark vill vi göra det genom dialog och samarbete med både markägare, myndigheter, kommuner, grannar och andra lokalt engagerade aktörer. Vi initierar en dialog med närboende i ett tidigt skede när vi planerar en solpark.
Vi önskar ha en så öppen och transparent process som möjligt och därför erbjuder vi olika sorters forum för dialog.
Personliga samtal
Vi erbjuder personliga samtal för de grannar som vill ha en direkt och personlig dialog kring våra solparker.
Samrådsprocess
Länsstyrelsen är den myndighet som ger tillstånd till byggnation av solparker. När vi skickat in en ansökan till dem startas en formell samrådsprocess, där ett flertal berörda intressenter får komma till tals, däribland grannar. När en samrådsprocess pågår finns inget beslut fattat, vilket betyder att det inte är säkert att en solpark kommer att byggas på den aktuella platsen.
Dialogmöten
Vi bjuder in närboende till dialogmöten. Ofta sker de i form av stormöten som vi kallar de närboende till i god tid. Vi presenterar planen, lyssnar på synpunkter och idéer och ser till att alla får svar på sina frågor.
Vi fokuserar på närområdet
Vi försöker alltid placera våra solcellsparker så att de passar så väl in i landskapsbilden som möjligt. Därför arbetar vi oftast med plana områden. Dessutom placeras solcellsparkerna alltid så nära elnätsuppkoppling som det går, så att vi slipper gräva ned kablar över längre sträckor.
Områden som på något sätt är skyddade, såsom naturreservat eller marker som har höga kultur- och rekreationsvärden väljs alltid bort. Det är många aspekter som analyseras när vi väljer ut våra projektområden, även markförutsättningar och jordkvalitén spelar roll.
BeGreen har förståelse för att det kan kännas en aning olustigt att få en solcellspark som granne. Därför gör vi vad vi kan för att våra solparker ska synas så lite som möjligt. Det betyder bland annat att vi kan använda solpaneler i olika storlekar beroende på hur nära privata fastigheter de ska placeras.
Vi etablerar så kallade vegetationsridåer, alltså planteringar runt parkerna för att rama in dem på bästa möjliga sätt.
BeGreen vill värna ett rikt och varierat djurliv Vi säkerställer att mindre djur och groddjur kan ta sig igenom de staket, häckar eller andra planteringar som finns runt parkerna. Samtidigt skapar vi utrymme för de större djuren genom att anlägga viltkorridorer runt om eller genom våra parker på de platser där det behövs.
Vi arbetar även med att så och plantera lokala växtarter som bidrar till att även insekter och bin trivs vid våra solcellsparker.
När vi omvandlar åkermark till solcellsanläggningar ger vi samtidigt en hjälpande hand till klimat, miljö och biodiversitet. Eftersom solenergin bidrar till att minska CO2-utsläppen är den en viktig faktor i den gröna omställning som ska avvärja klimatkrisen.
När BeGreens solcellsparker anläggs på jordbruksmark kan de bidra till att skydda grundvattnet, då de ytor som BeGreen har solceller på inte besprutas med pesticider.
Sist, men inte minst, värnar vi om den biologiska mångfalden i de områden där vi är verksamma. Vi ser till att så och plantera en blandning av gräs, blommor, buskar och träd i och runt omkring våra parker.
Varför behövs solkraft
i Sverige?
Vi i Sverige förväntas fördubbla vår elförbrukning de närmaste 20 åren. Solkraften är lättillgänglig och är det kraftslag som går att bygga ut allra snabbast.
Kontakta oss
Välkommen att höra av dig med dina frågor!
