Luxcara och BeGreen beredda att leverera grön dansk elektricitet till 120 000 hushåll

  • Luxcara och BeGreen undertecknar ett av Europas största avtal om produktion av solbaserad elektricitet
  • Fyra nya solcellsparker i Danmark med en samlad kapacitet på upp till 415 MWp
  • Den första gröna elektriciteten levereras redan i år, och projektet kommer att vara slutfört 2023
  • BeGreen får ansvaret för uppförande, drift och underhåll

Hamburg/Bregentved: Danmarks hittills största solcellsprojekt med en samlad kapacitet på upp till 415 MWp kommer att leverera den första gröna elektriciteten till konsumenter och företag under 2021, och vara fullt infasat 2023. Det är målet för ett investeringsavtal som nyligen slutits mellan det danska utvecklingsbolaget BeGreen och Luxcara, en av Europas mest erfarna förmögenhetsförvaltare på området förnybar energi.
Avtalet omfattar fyra solcellsparker som uppförs i Faxe (två parker), Vordingborg och Herning kommuner. Solcellsanläggningarna kommer att ingå i en portfölj av hållbara tillgångar som Luxcara förvaltar för institutionella investerare i Europa. BeGreen får ansvaret för uppförande, drift och underhåll av solcellsparkerna. Det handlar om en av de största transaktionerna någonsin när det gäller solcellsparker i Europa. Parterna har kommit överens om att inte avslöja storleken på transaktionen.

Den planerade produktionen från de fyra solcellsanläggningarna kommer att motsvara den årliga elförbrukningen för 120 000 danska hushåll, och kommer att kunna innebära en årlig minskning av CO2-utsläppen med 343 000 ton per år. Solcellsanläggningarna placeras i plana områden, bakom levande inramningar eller skog, som – förutom att minska synligheten – skapar goda villkor för blommor, insekter och djurliv. Arealerna övergår till ekologisk jordbruksproduktion.

”Vi gläder oss över att kunna inleda detta partnerskap med Luxcara, som har en stark portfölj och fantastisk kompetens när det gäller produktion av hållbar energi i Europa.”

Anders Dolmer, styrelseordförande för BeGreen.

”Att vi agerar nu är fullständigt avgörande för att vi ska kunna nå Danmarks ambitiösa 2030-mål om att minska CO2e-emissionerna med 70 procent. Dansk solenergi kan bidra starkt till den gröna omställningen och till en effektiv dansk elförsörjning. Med det historiska avtalet med Luxcara kan vi nu omgående gå vidare med att etablera anläggningarna tillsammans med vår fasta samarbetspartner Energi Innovation, så att vi kan leverera den första gröna elen till marknaden redan i år, och från dag ett utan någon form av offentligt stöd.

Den gröna elen från våra solcellsparker är både billigare och mindre miljöbelastande än den elektricitet som kommer från kol, gas eller kärnkraft. Och överföringskostnaderna är långt mindre än för havsvindkraft. Försörjningsmässigt kan Danmark dessutom ha stor glädje av att sol och vind kompletterar varandra fint. Medan solen framför allt levererar elektricitet under dagtid och på sommaren, då förbrukningen är som störst, levererar vindkraften normalt som mest el under natten och på vintern”

säger Anders Dolmer.

För Luxcara, en tysk förmögenhetsförvaltare med kapitalåtaganden från en bred krets av i första hand europeiska försäkringsbolag och pensionsfonder, är detta den första investeringen i Danmark.

”Vi är väldigt glada över att kunna inleda detta enastående solcellsprojekt i Danmark och att göra det utan någon form av offentligt stöd. Elektriciteten kommer att säljas till en köpare inom ramen för ett långsiktigt avtal (PPA) eller på Nord Pools spotmarknad.”

Philip Sander, VD för Luxcara

”Vi har fokus på att förvärva tillgångar av hög kvalitet inom området hållbar energi i Europa. Denna första investering i Danmark lever helt och fullt upp till våra krav. Solcellsparker, utvecklade och uppförda av BeGreen, är pålitliga, långsiktiga anläggningar som ses med positiva ögon av de kommuner som de är placerade i. De nya parkerna kommer på bästa sätt att bidra till en snabbare grön omställning, vilket är nödvändigt för att motverka klimatförändringarna. Vi ser fram emot att fortsätta samarbetet med BeGreen”

säger Philip Sander.

Rådgivare till BeGreen har varit Deloitte (M&A, finansiellt), EY (skatt), Kromann Reumert (juridik) och Krug & Schram (teknik). Rådgivare till Luxcara har bland annat varit CMS Deutschland, Reuther Rieche, Lundgrens (juridik), Ramboll Energy (teknisk) och Marsh (försäkring).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen